Szpeciele

Jeśli liście hodowanych przez ciebie upraw wzbogaciły się o wypustki, lub zaczęły brązowieć i zwijać się w rulon, to może być znak, że zostały zaatakowane przez szpeciele. Szpeciele są to najmniejsze z roztoczy, zaliczane do gromady pajęczaków. Ich ślina zawiera w sobie substancje, które powodują u roślin odbarwienia lub deformację liści. Zwykle atakują rośliny jednego lub kilku gatunków należących do tego samego rodzaju. Szpeciele są grupą szkodników, która bardzo często występuje w uprawach sadowniczych. Szpeciele chętnie siadają na jesionach, klonach, jabłoniach, orzechach i śliwkach.

Warunki pogodowe mają spory wpływ na ilość oraz wystąpienie tych szkodników. Susze i wysoka temperatura wpływają na ich rozwój, przeciwnie rzecz ma się w czasie deszczów. Jak zabezpieczyć sady, przed ich szkodliwością? Najlepiej wiosennymi opryskami. Kiedy zauważycie na liściach roślin pęcherze, wyrostki lub wybrzuszenia,
to koniecznie użyjcie oprysków lub spalcie liście. Na odzyskanie kondycji roślina będzie potrzebowała kolejnego roku. Aby zapobiec ich wystąpieniu warto spryskać rośliny wyciągiem owadobójczym. Pamiętajmy też o tym, że biedronki stanowią ich naturalnego wroga, zadbajmy więc o to, by w naszym ogrodzie było ich jak najwięcej. Szpeciele roznoszą wirusy,grzyby i bakteria, które wywołują groźne choroby, dlatego, trzeba z nimi walczyć. Co ciekawe, szpeciele dostrzec można jedynie za pomocą szkła powiększającego.