sweet-peppers-499075_1920

Papryka czerwona

Papryka czerwona to chyba najpopularniejsza z odmian papryk, które znamy. Papryka chętnie uprawiana jest na naszych grządkach, jak również kupowana na straganach. Zmniejsza apetyt, dlatego wskazana jest w czasie diety. Przyspiesza spalanie tłuszczu, co zapewne ucieszy ćwiczące panie. Wpływa także pozytywnie na nastrój oraz stan skóry. Papryka posiada jednak różne właściwości w zależności od koloru. Jakie właściwości przypisać możemy papryce czerwonej?

Papryka to w znacznej mierze warzywo jesienne. Te zauważane przez nas w sklepach to w zdecydowanej większości warzywa pochodzące z importu lub też zbiory szklarniowe. Co ciekawe z racji tego, że papryka należy do warzyw psiankowatych, to jest on spokrewniona z pomidorami i bakłażanami. Przez długi czas papryka traktowana była jako roślina ozdobna, dopiero później stała się przysmakiem stosowanym w kuchni w różnych konfiguracjach. Przez pewien czas traktowano ją nawet jako warzywo trujące.
Dzisiaj wiemy już, że papryka nie jest trująca, choć spożywanie jej ostrych odmian nie jest zalecane dla osób z chorobami układu pokarmowego, zwłaszcza przy problemach z błoną śluzową żołądka lub dwunastnicą. Może bowiem spowodować ich dodatkowe podrażnienie. Jeśli jednak cieszymy się zdrowiem, to śmiało możemy spożywać paprykę. A nawet traktować ją jak lekarstwo, które poprawia procesy trawienne, usuwa wzdęcia i zaparcia.

Paprykę możemy jeść bez obaw, traktując ją jako podstawowy składnik diety. Choć może nie wszyscy o tym wiemy, to papryka posiada dużo witaminy c. Jest jej znacznie więcej niż w cytrynie. Chociaż obróbka termiczna papryki sprawia, że papryka traci nieco cennych witamin, to i tak zostaje w niej więcej witaminy c, niż niejednym uważanym za źródło tej witaminy warzywie. Na całe szczęście nie można jej przedawkować, nadmiar witaminy C jest bowiem wydalany wraz z moczem. Wyjątek to sytuacja osób posiadających problemy z nerkami. Witamina C nie jest jednak jedyną. Papryka zawiera także sporo witamin z grupy B, jak również związków mineralnych.